نماینده شورای ملی زعفران و سرپرست کارگروه زعفران این اتحادیه در کارگروه خرید حمایتی زعفران ابراز عقیده کرد: چرا باید بیت المال را به آتش بکشیم و منابع ملی مملکت را هدر دهیم؟ اگر زعفران با شاخص کروسین پایین را بخریم کالایی بدون کیفیت را خریدهایم؛ هیچ صادرکنندهای حاضر نیست زعفران با شاخص کروسین ۲۳۰ یا ۲۴۰ بخرد و این زعفران در انبارهای سازمان تعاون خواهد ماند و مشکلات ایجاد خواهد کرد.
طی آبان ماه سال جاری خرید حمایتی زعفران در کشور و در خراسان رضوی آغاز و بر این اساس قیمت خرید حمایتی هر کیلو زعفران نگین ۴۱ میلیون و ۳۵۰هزارتومان و قیمت زعفران شبه نگین ۳۳ میلیون تومان تعیین شد.
در جدول اولیه مشخصات خرید حمایتی زعفران اعلام شده بود که میزان شاخص کروسین زعفران باید ۲۳۰ باشد، اما به تازگی و بر اساس دستور وزیر کشاورزی طی بخشنامهای به مدیرعامل سازمان تعاون روستایی شرایط جدیدی برای خرید حمایتی اعلام شده است؛ در این نامه آمده است که شاخص کروسین به عدد ۲۹۰ افزایش یابد.
این تغییرات باعث نارضایتی بسیاری از کشاورزان و منجربه ارسال نامهای به نماینده مردم تربت حیدریه شده است. در همین راستا محسن زنگنه، نماینده مردم تربت حیدریه، مه ولات و زاوه طی نامهای به دکتر ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی خواستار ابطال بخشنامه جدید خرید حمایتی زعفران شد.
در بخشی از این نامه آمده که این تصمیم مغایر با اصول شرعی و احکام بیع و قانون تجارت بوده است و با نقض حقوق مکتسبه کشاورز، موجبات ضرر و زیان کشاورزان را فراهم میکند، بنابراین نمیتواند وجاهت قانونی داشته باشد و بر تسریع در ابطال آیین نامه مزبور و تشکیل جلسات کارشناسی تاکید می شود.
در همین راستا علی حسینی، سرپرست کارگروه زعفران اتحادیه تولیدکنندگان و صادرنندگان گیاهان دارویی فراورده های غذایی و زعفران ایران در گفتوگو با ایسنا در خصوص بخشنامه جدید خرید حمایتی زعفران که با دستور وزیر کشاورزی ابلاغ شده و تاثیر این مساله بر بازار زعفران اظهار کرد: بخشنامه ابتدایی خرید حمایتی که شاخص کروسین زعفران را ۲۳۰ و رطوبت را ۱۰ اعلام کرده بود، به نظر غیر کارشناسی شده بود. اینکه چه کسی این مشخصات را به سازمان تعاون روستایی اعلام کرده بود ما نیز نمیدانیم. شاخص کروسین ۲۳۰ زعفران یعنی اینکه این زعفران مربوط به دو سال پیش است و رطوبت ۱۰ برای زعفران یعنی ۲ درصد آب فروخته میشود.
وی افزود: میزان رطوبت زعفران سرگل باید ۸ بوده و بیشتر از ۸ غیر قابل قبول است و ما در این خصوص اعتراض کردیم. در کجای دنیا زعفران را با کروسین ۲۳۰ میخرند؟ ما زعفران را برای مشتریهای داخلی و خارجی تولید میکنیم. کشاورزان و خریداران میدانند زعفران با کروسین بالا خریدار دارد.
عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران با اشاره به اینکه چرا زعفران کهنه با کروسین ۲۳۰ به انبار دولت باید فروخته شود، اذعان کرد: اگر با شاخص کروسین ۲۳۰ زعفران به دولت فروخته شود چه کسی در دنیا این زعفران را میخرد؟ کشاورزی که با شاخص کروسین ۲۹۰ زعفران را تولید کرده زعفرانش باید با بالاترین قیمت از او خریداری شود و کسی که زعفران با کروسین پایین تولید میکند نیز باید با قیمت پایین از او زعفرانش خریداری شود. خرید زعفران با کروسین ۲۳۰ عادلانه نیست.
وی ابراز عقیده کرد: چرا باید بیت المال را به آتش بکشیم و منابع ملی مملکت را هدر دهیم؟ اگر زعفران با شاخص کروسین پایین بخریم کالایی بدون کیفیت خریدهایم؛ هیچ صادرکنندهای حاضر نیست زعفران با شاخص کروسین ۲۳۰ یا ۲۴۰ بخرد و این زعفران در انبارهای سازمان تعاون خواهد ماند و مشکلات ایجاد خواهد کرد.